Botuline toxine A

L&I werkt voor een rimpelbehandeling met botuline toxine-A van de merken Botox® en Bocouture®

Wat is ”Botox” nu eigenlijk?

Botox®  is een merknaam en geen stofnaam, iets wat veel mensen wel denken. De werkzame stof in Botox® en bij alle merken van botuline toxine-A is een eiwit dat geproduceerd wordt door een bacterie : clostridium botulinum. Wanneer dit natuurlijke product wordt ingespoten in de spiervezels relaxeert (ontspant) de spier. Dit effect wordt verkregen doordat het vrijkomen van acetylcholine, de stof die een spier aanzet tot contractie (samentrekken), wordt geblokkeerd. 
 
Sinds is 1989 is botuline toxine-A goedgekeurd door de US Food and Drug Administration voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen waaronder spierspasmen. Het  effect van botuline toxine-A op gelaatsrimpels kwam toevallig aan het licht bij de behandeling van een vrouw met ooglidspasmen (trekken van het ooglid). Nadat gebleken is dat het gebruik van botuline toxine-A veilig en doeltreffend was heeft het gebruik van botuline toxine-A  voor esthetische doeleinden sedert 1995 wereldwijd zijn intrede gedaan.

Per zone heeft iemand gemiddeld 40-50 eenheden botuline toxine-A nodig.  Bij 10% van de behandelde personen is dit niet genoeg. Dit geeft aan dat u meer nodig heeft dan het gemiddeld aantal eenheden. Daar u, maar ook de arts dit niet van te voren weet, is bijspuiten na een eerste behandeling altijd kosteloos. Ook het “normale” bijspuiten van een enkele eenheid na een behandeling is altijd kosteloos. Alleen wanneer eenmaal bekend is dat u veel meer eenheden (dus 1,5 of meer zones in het te behandelen gebied) nodig heeft, wordt een volgende keer de prijs berekend naar de hoeveelheid die u extra nodig heeft.  Dit zal worden vastgelegd in uw dossier, zo komt u dus nooit voor verassingen te staan.

Bij  vrijwel alle behandelde personen is er geen verschil te bemerken tussen een behandeling met het ene of het andere merk, echter bij  5% van de behandelde personen werkt 1 van de 2 merken net iets beter. Ook dit zal in uw dossier worden vastgelegd. Vraag dus altijd na met welk merk u behandeld bent.

Wanneer is er een indicatie voor een botox behandeling (waarvoor wordt het gebruikt)?
In de cosmetische en esthetische geneeskunde wordt botuline toxine (Botox®) voornamelijk gebruikt bij de behandeling van rimpels die veroorzaakt worden door het vaak samentrekken van bepaalde gelaatsspieren. De rimpels die het vaakst in aanmerking komen voor een antirimpel behandeling zijn: de voorhoofdsrimpels (advies is dit alleen te doen in combinatie met de frons of wenkbrauwen in verband met het risico op het gevoel van zakken van de wenkbrauwen), de zone tussen de wenkbrauwen (de zogenaamde frons) en de rimpels naast de ogen (zogenaamde kraaienpootjes).

Botuline toxine (Botox®) kan ook gebruikt worden op verschillende andere plaatsen  zoals bij de mond voor een mondhoeklift of bij de gummy smile (zichtbaar tandvlees bij het lachen), bij de wenkbrauwen voor een wenkbrauwlift, bij de neus bij neusrimpel enzovoort.

Een andere toepassing voor botuline toxine is bij de behandeling van tandenknarsen, hoofdpijnmigraine en bij overmatige transpiratie

 
Wanneer komt u niet in aanmerking voor een behandeling met  botuline toxine?

U kunt geen behandeling met botuline toxine ondergaan als u een allergie voor botuline toxine heeft, als u bekend bent met myasthenia gravis, als u zwanger bent of zwanger probeert te worden, tijdens het geven van borstvoeding, bij een bekende neuromusculaire aandoening en bij gebruik van antibiotica of spierverslappende medicijnen. Bespreekt u alle medicijnen welke u gebruikt altijd vooraf aan de behandeling met uw behandelend arts.

Bijwerkingen

Een behandeling met botuline toxine vindt plaats door het injecteren van een kleine hoeveelheid vloeistof door middel van een zeer kleine steriele naald onder de huid. Hierdoor kan de huid erna iets  rood of gezwollen zijn. Dit trekt na enkele minuten tot uren na de behandeling weer weg en is een normaal verschijnsel van de behandeling. Een uiterst zeldzame tijdelijke bijwerking is moeite hebben om het ooglid op te tillen, ook dit zal weer vanzelf verdwijnen maar kan tot enkele dagen tot weken aanhouden. Een behandeling met botuline toxine helpt vaak tegen hoofdpijnklachten maar kan soms ook wat hoofdpijn geven, dit zal verdwijnen zodra u aan het effect  van de behandeling gewend bent.

Zoals gezegd, kan een botuline behandeling van alleen het voorhoofd, u het gevoel geven dat de wenkbrauwen “zakken”, daarom is het advies om dit nooit als enige behandeling te doen, maar altijd in combinatie met de frons of een wenkbrauwlift.

Wat mag u van de behandeling verwachten?

Uiteindelijk zal een behandeling met botuline toxine leiden tot verzachting en soms zelfs tot verdwijnen van een rimpel. Afhankelijk van de diepte van de rimpels en van de duur dat de rimpels al zichtbaar zijn kan dit korter of langer duren en zal 1 of zullen meerdere botuline toxine behandelingen nodig zijn om dit resultaat te bereiken. Botuline toxine werkt niet direct, het effect zal geleidelijk merkzaam zijn en is maximaal na gemiddeld 14 dagen. Dit maximale effect zal gemiddeld 3 maanden aanhouden. Indien u merkt dat de botuline toxine uitgewerkt raakt kunt u desgewenst de behandeling herhalen. Uiteindelijk zal bij regelmatig gebruik het effect steeds langer aanhouden.

Het doel van een antitranspiratie behandeling middels botuline toxine (meestal met Azzalure®) is het verminderen of zelfs het verdwijnen van de transpiratie (zweet) productie. Het resultaat is hierbij na gemiddeld 4 weken maximaal. Dit effect zal geleidelijk weer gaan verminderen. Indien het effect is verdwenen kan een behandeling worden herhaald.

Indien hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren kan een behandeling met botuline toxine zorgen voor het afnemen of zelfs verdwijnen van de hoofdpijn door het ontspannen van de veroorzakende spieren.  Het effect houdt gemiddeld enkele maanden aan.

Merken botuline toxine- A

In Nederland werken we met verschillende merken botuline toxine- A, dit zijn:

  • Botox® of Vistabel® van Allergan
  • Bocouture® van Merz
  • Azzalure® of Dysport® van Galderma.

Botox® is de bekendste merknaam in Nederland en de eerste fabrikant die botuline toxine introduceerde. De merken bevatten allemaal hetzelfde botuline toxine-A en werken in principe allemaal hetzelfde. Omdat botuline toxine al heel lang geregistreerd is als medicijn is de werkzaamheid en de veiligheid voor al deze merken bewezen.