Fillers

Fillers, om rimpels op te vullen

Bij jonge gezichten zijn de wangen het breedste deel van het gezicht. Bij veroudering neemt het volume van de wangen af, waardoor de huid naar beneden zakt. Dit zorgt voor een verandering van de driehoek, omdat het breedste deel van het gezicht nu de kaaklijn is. Mensen met volle wangen zien er doorgaans jonger uit dan hun leeftijdsgenoten. Cosmetisch artsen laten weten steeds minder vaak rimpels weg te werken en vaker de wangen voller maken.

Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’. Dit gebeurt met fillers ook wel injectables genoemd. Fillers worden veel toegepast bij diepere rimpels met name in de onderste helft van het gezicht (marionetlijn of neus-lippen plooi). Fillers worden ook gebruikt voor het opvullen van lippen (lipcorrectie). Een complete behandeling waarbij met fillers diverse gebieden in het gezicht worden behandeld wordt ook wel een liquid face lift genoemd.

Hoe werken fillers?

Injectables of fillers is een techniek waarbij een stofje met een injectienaald in de huid gespoten. Hiermee worden diepere lijnen als het ware opgevuld. Er worden tientallen verschillende injectables of fillers gebruikt. Fillers met hyaluronzuur wordt het meeste toegepast. Het is een natuurlijk bestanddeel van het menselijk bindweefsel dat de huid sterk maakt. Hyaluronzuur kan tot dertig keer zijn volume aan water vasthouden, zodat je een ‘volle’ huid krijgt. De populairste vorm van hyaluronzuur zijn van de merken Juvéderm en Restylane. Het effect van injectables of fillers is langer zichtbaar dan dat van Botuline toxine A, maar na ongeveer een jaar is de rimpel of plooi wel weer terug omdat het middel op een natuurlijke manier volledig wordt afgebroken door het lichaam.